wtorek, 11 listopada 2014

Tarta makowa z gruszkami i bezą

Ten przepis nie jest najłatwiejszym, z jakim się dotąd spotkałam i modyfikowałam go kilka razy. Ciasto do wdzięcznych nie należy, a gruszek trzeba pilnować bardzo uważnie. Powiem jednak, że warto. Naprawdę warto. 




Tarta makowa z gruszkami i bezą różaną






Ciasto:
  • Trzy gruszki
  • Łyżka cukru
  • 50g masła
  • 250g masy makowej
  • 70g masła
  • 170g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do piecznia
  • trzy żółtka 
  • łyżka śmietany 18%
Beza:
  • trzy białka
  • szczypta soli
  • 220g cukru pudru
  • łyżka wody różanej


Do miski przesiać wszystkie suche składniki. Białka oddzielić od żółtek. Białka do lodówki, żółtka do ciasta. Łyżka śmietany, na końcu masło, najlepiej już pocięte na kawałki.
Składniki muszą być zimne. To ważne w robieniu kruchego ciasta. Zagniatamy tylko do połączenia się składników. Jeżeli ciasto zrobi się zbyt ciepłe, pojawią się na nim żółte plamki - znak, że masło się roztopiło. Różnicę widać i czuć. 
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy, kładziemy na wysmarowanej masłem wysokiej formie do tart lub w tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i przez 15 minut piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć z nich pestki łyżeczką. Do ciasta użyjemy pięciu połówek.
Na patelni karmelizujemy cukier, wrzucamy gruszki, Smażymy z obu stron dwie minuty. Dodajemy 50g masła i przez 5 minut dusimy gruszki, przewracając je co jakiś czas.

W oryginalnym przepisie bezy nie ma, ale ja bardzo, bardzo nie lubię marnować białek. 
Ubijam białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i wmieszać wodę różaną.

Na podpieczonym spodzie ułożyć masę makową, ułożyć gruszki. Na koniec nałożyć bezę, i rozłożyć ją równomiernie na cieście. Piec jeszcze 35 minut w tej samej temperaturze. 
Zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego! :)

(inspirowane dodatkiem do magazynu Kuchnia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz